Pociąg Do Kuchni

kulinarna podróż przez składniki i techniki do najlepszych dań

Tarta z wędzonym łososiem i cukinią

Tarta z wędzonym łososiem i cukinią na kruchym spodzie z dodatkiem mozzarelli i camemberta. Tartę z wędzonym łososiem i cukinią można podawać na ciepło i zimno.

Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia w tarcie łagodzony jest przez cukinię i do tego przełamany serem.

tarta z łososiem i cukinią

 

Składniki:

ciasto:

– 225 g mąki pszennej
– 140 g masła
– 1 łyżeczka soli
– 4-5 łyżek wody

Nadzienie:

– 200 g wędzonego łososia dobrej jakości
– 4 jajka
– 100g camemberta
– 100g mozzarelli
– 1 średnia cukinia
– 10 szt. pomidorków koktajlowych
– 5 cm pora
– 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%)
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować (3-5 mm grubości) i wyłożyć formę do tarty. Brzegi przyciąć do formy. Włożyć jeszcze na kilkanaście minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Tartę wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem. Przykryć pergaminem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi do pieczenia/ fasolą suchą etc. Włożyć do piekarnika na 10 minut. Wyciągamy, ściągamy obciążenie i papier i podpiekamy jeszcze około 5-8 minut.

Nadzienie: Cukinię zetrzeć na grubych oczkach (jeśli jest młoda i jędrna nie trzeba jej obierać – wystarczy dokładnie umyć). Cukinię lekko posolić i zostawić w miseczce. Por drobno poszatkować i zeszklić na maśle. Przygotować mieszaninę z jajek i śmietany. Na podpieczony spód wykładamy cukinię i por. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia i pokrojonych w plastry serów. Mieszaninę doprawiamy pieprzem (z solą ostrożnie, bo i łosoś i cukinia są już słone). Tak przygotowaną mieszaninę delikatnie wylewamy na tartę wyłożoną cukinią, łososiem i serami. Na wierzchu delikatnie układamy pomidorki (można przeciąć je na pół). Tartę z  wędzonym łososiem i cukinią wkładamy do piekarnia i zapiekamy przez około 40-45 minut aż farsz się zetnie i lekko zarumieni.

Tarta z wędzonym łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce).

tarta z łososiem i cukinią

tarta z łososiem i cukinią

tarta z łososiem i cuknią