Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai
Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai - aromatyczna, orzeźwiająca i rozgrzewająca, ale bardzo lekka zupa prosto z Azji, pachnąca kokosem i limonką.
- 200g makaronu ryżowego
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 papryczki chili plus 1 do przybrania
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru – można zamienić na galangal
- 60 ml soku z limonki
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego
- 5 grzybów shitake
- 2-3 piersi z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 garści szpinaku baby
- kolendra świeża
- opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej
Wykonanie:
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu odejmując 2 minuty od czasu gotowania, odstawić. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, gdy nasiąkną pokroić w paski i odstawić. Kurczaka pokroić w paski ok. 1 cm szerokości i 3 cm długości. 2 papryczki chili drobno posiekać, dodać do bulionu razem z sokiem z limonki, skórką z limonki, sosem rybnym. Zagotować, dodać makaron. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Z wywaru wyjąć makaron łyżką cedzakową, odłożyć do miski lub rondelka i przykryć. Do wywaru dodać grzyby shitake, w razie potrzeby doprawić sosem rybnym, gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i kurczaka – gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodać opłukany szpinak, wymieszać, gotować 1-2 minuty aż szpinak delikatnie zmięknie.
Najnowsze komentarze