Chałka czekoladowa – właściwie nie wiem, jak mam ją Wam polecić. Jest tak obłędnie czekoladowa, mięciutka i wilgotna, że nie da się tego opisać! Delikatne drożdżowe ciasto, pyszna czekolada (nie żadne kremy czekoladowe), przypieczona, lekko chrupiąca skórka. Nasza chałka czekoladowa po prostu rozpływa się w ustach. Jedna z naszych znajomych stwierdziła ostatnio, że smakuje jak najlepsza chałka, którą jadła w izrealskiej cukierni w Nowym Jorku. Czy może być lepsza rekomendacja? 🙂
Składniki:
- 85 g czekolady mlecznej
- 85g czekolady deserowel
- 375g mąki pszennej
- 120 ml mleka letniego
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 5 żółtek
- 40g cukru brązowego plus 75g
- 1 cukier z wanilią
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 115g masła plus 30 g
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier gruboziarnisty
- szczypta soli
Wykonanie:
W mleku (letnim) rozpuścić drożdże. Masło (115g) najlepiej rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem (40g), solą, 4 żółtkami, cukrem z wanilią, połową skórki pomarańczowej i rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie już błyszczeć. Odstawić na około 1,5-2,5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Czekoladę mleczną i czekoladę deserową posiekać (albo zetrzeć), wymieszać z cukrem (75g), cynamonem i pozostałą skórką pomarańczową.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 3 części; uformować 3 rulony; rozwałkować na długie prostokąty (ok. 40cm na 20) o grubości 3 mm. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem (dobrze je roztopić i posmarować ciasto pędzelkiem) i posypać mieszanką czekoladową – lekko docisnąć (można zostawić 1-2 łyżki mieszanki do posypania ciasta później). Wszystkie 3 prostokąty zawinąć w długie rulony. Położyć je obok siebie i zapleść warkocz dociskając początek i koniec warkocza, żeby rulony się połączyły. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż ciasto zwiększy objętość 1,5 raza.
Długą foremkę (ok. 40 cm) wysmarować masłem i wysypać cukrem. Chałkę ułożyć ostrożnie w formie. Posmarować ostatnim żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody. Posypać grubym cukrem i ewentualnie pozostałą mieszanką czekoladową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 35-45 minut – chałka powinna być od góry lekko brązowa, a przy opukaniu wydawać głuchy dźwięk. Studzić kilka minut przy otwartym piekarniku, a następnie na kratce.