Karp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził. Karp duszony w kapuście kiszonej nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej 🙂 – choćby za cudownie aromatyczną i soczystą rybę, genialnie doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć muł 😉 tak w ogóle to rozprawmy się wreszcie z mitem, że karpia czuć mułem – nie! jeśli kupicie dobrego karpia, ze sprawdzonego źródła (polecam Milickiego lub świeżo złowione z pobliskich gospodarstw agroturystycznych), nie ma opcji, żeby było czuć takich zapach. Karpia duszonego w kapuście kiszonej możecie przygotować zarówno ze świeżego karpia, którego sami sprawicie, jak i z gotowych filetów, które pokroić w paski.
Składniki:
- ok. 1 kg karpia (już sprawionego) pokrojonego w paski
- ok. 500g kapusty kiszonej
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku plus 3-4 łyżki
- olej
- 100g zimnego masła
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 cebula poszatkowana
- skórka z połowy cytryny
- 50g suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskiej, ale mogą być zwykłe
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- ok. 100 ml wywaru rybnego*
*jeśli używacie całego karpia, możecie na szybko przygotować wywar z głowy i płetw; jeśli macie filety, wystarczy kilka skrawków – dodać do nich kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut.
Wykonanie:
Kawałki karpia umyć i osuszyć. Przygotować marynatę – 3 ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać 2 łyżki majeranku, sól i utrzeć razem. Taką marynatą nacieramy karpia od strony wewnętrznej (można ewentualnie wetrzeć w 1 płat karpia, złożyć z drugim na 15 minut, a potem podzielić na kawałki). Odstawiamy na 15 minut.
W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, połowę masła. Gdy się rozpuści dodajemy kilka liści laurowych, kolendrę, kilka ziaren ziela i 1 łyżkę majeranku. Wymieszać. Dodajemy poszatkowaną cebulę i zmiażdżoną resztę czosnku – szklimy na niewielkim ogniu. Dodajemy odsączoną kapustę kiszoną. Podduszamy 5 minut; dodajemy połowę wywaru rybnego i dusimy aż kapusta nieco zmięknie. Wrzucamy skórkę z cytryny, solimy, dodajemy pieprz do smaku, resztę majeranku i resztę masła. Mieszamy, aż masło się rozpuści i dodajemy resztę wywaru rybnego. Dusimy aż kapusta będzie prawie miękka (uwaga, żeby nie rozgotować!); dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, mieszamy i odstawiamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę przygotowanej kapusty, na niej kawałki karpia, skórą do góry i jeśli został Wam sos po gotowaniu kapusty wylewamy go na karpia. Na karpia układamy resztę kapusty. Jeśli macie małe naczynie i karp nie mieści się w jednym poziomie, to układamy: kapusta, karp skórą do góry, kapusta, karp, etc. Gdyby ostatnią warstwą był karp wystarczy delikatnie skropić go olejem. Tak przygotowaną rybę z kapustą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Karpia duszonego w kapuście kiszonej podajemy z natką pietruszki na ciepło lub na zimno. Najlepszy jest następnego dnia.