Skrzydełka w sosie barbecue – czy może być bardziej amerykańska przekąska? Pewnie może (choćby kanapki z masłem orzechowym i dżemem :)), ale z nie mamy wątpliwości, że skrzydełka barbecue, to jedno z najbardziej klasycznych dań z USA. Idealne jako przekąska, ale też danie główne. Można je przygotować latem na grillu (uwaga! uzależniają!), ale także w domu w piekarniku, więc możecie się nimi cieszyć zimą i jeśli nie macie ogródka. Do skrzydełek w sosie barbecue koniecznie wykorzystajcie sos z naszego przepisu – link poniżej w składnikach. Możecie też już teraz potrenować przed sezonem grillowym. Dajemy pełną gwarancję, że nasze skrzydełka w sosie barbecue zachwycą i Was i Waszych gości.
Składniki:
- ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka (mogą być także inne mięsa np. żeberka)
- sól, pieprz, papryka słodka (po 1 łyżce)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 230-250 ml sosu barbecue z naszego przepisu tutaj
- natka pietruszki
Wykonanie:
Skrzydełka natrzeć oliwą. Posypać solą, pieprzem, papryką i czosnkiem – przyprawami dobrze natrzeć kawałki mięsa. Skrzydełka ułożyć najlepiej na ruszcie, ale można także ewentualnie użyć naczynia żaroodpornego – jednak na ruszcie ładnie się przypieką i wytopią, co da chrupiącą skórkę. Grillować lub włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około godzinę. Mięso powinno być ładnie zrumienione i miękkie. Wyjąć z piekarnika/ zdjąć z grilla, obtoczyć dokładnie w sosie barbecue i włożyć z powrotem na grilla/ do piekarnika. Podpiekać jeszcze przez ok. 10 minut uważając, żeby sos się nie zwęglił. Gotowe skrzydełka barbecue posypać posiekaną natką pietruszki. Uwaga – jemy rękoma! 🙂