© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Sos barbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup lub sos pomidorowy, z dodatkiem octu, brązowego cukru lub melasy i przypraw. Natomiast ma co najmniej kilkanaście odmian w samych USA: niektóre z nich bazują na musztardzie (sos barbecue z z Karoliny Południowej), a nawet majonezie (sos barbecue z Alabamy z rejonu miasta Decatur). Niektóre z sosów barbecue są mniej lub bardziej słodkie, niektóre mają ocet w składzie, inne nie. Azjatyckie odmiany sosu barbecue, choć pewnie mało kto pomyślał, że to właśnie one, to sos teriyaki, hoisin, a nawet tandoori do kurczaka!
Nasz przepis na sos barbecue, bardzo prosty, opiera się na przepisie z Memphis (jeden z najbardziej klasycznych) z dodatkiem sosu Worcestershire, który dodaje się także w australijskich sosach barbecue. Można go pominąć, ale według nas dodaje właśnie tę nieuchwytną nutę smakową, która sprawia,  że sos barbecue może uzależnić :) Możecie go dodawać do marynaty do mięs, ale także wykorzystywać jako dodatek do wędlin, zamiast ketchupu czy musztardy.

Co ciekawe – barbecue to nie tylko nazwa sosu, ale także nazwa sposobu przygotowania mięs, czyli grillowania. Jak wspomnieliśmy, sos barbecue można użyć w ramach marynaty do mięs, ale zwykle  w tej technice dodaje się go już po przygotowaniu mięsa albo pod koniec przyrządzania – ze względu na zawartość cukru w sosie barbecue, łatwo jest o przypalenie mięsa w przypadku zbyt długiego grillowania. Wtedy mięsa grilluje się z minimalną ilością przypraw (zwykle sól, pieprz i papryka), a sosem barbecue smaruje się mięso na kilka – kilkanaście minut przed końcem grillowania.
sos barbecue

Składniki:

  • szklanka ulubionego ketchupu
  • ok. 100-110 g cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć, ale warto dodać)
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (koniecznie, to ona daje ten dymny, wędzony posmak i aromat!)
  • 75 ml octu czerwonego winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżki rumu lub whisky

Wykonanie:

Ketchup przełożyć do rondelka. Dodać cukier, przyprawy, octy, miód i sos Worcestershire. Dokładnie wymieszać. Jeśli używacie – dodać rum lub whiskey. Wstawić na niewielki ogień, dodać masło. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia (trzeba pilnować i mieszać!). Delikatnie podgotowywać ok. 10 minut aż sos nieco zgęstnieje. Wystudzić. Sos barbecue można przechowywać kilka dni w lodówce lub można go zawekować i przechowywać w szafce/ spiżarni.

sos barbecue

sos barbecue

 

Podobne przepisy