Pociąg Do Kuchni

kulinarna podróż przez składniki i techniki do najlepszych dań

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię to kolejna obowiązkowa pozycja na Święta. Aromatyczny, pyszny, piękny. Przygotowany na zakwasie zachwyca i uzależnia.

Czysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej roboty zakwasem z buraków, na który przepis znajdziecie tutaj. Do prawdziwego czystego barszczu czerwonego właśnie na Wigilię możecie dodać kilka suszonych grzybów, które dodatkowo podkręcą i smak i aromat. Jeśli możecie, używajcie tylko naturalnych składników – będzie naprawdę taniej, a co ważniejsze – smaczniej! Na Wigilię czysty barszcz czerwony połączcie koniecznie z uszkami, ale świetnie smakuje także pity samodzielnie lub z pasztecikami, krokietami, lub jak w niektórych regionach – z ziemniakami.

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię

Składniki:

  • 1l zakwasu z buraków (link do przepisu powyżej)
  • ok. 2,5l wody
  • 4-5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 1 cebula, opalona nad ogniem
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • opcjonalnie – 1,5kg buraków (jeśli macie zakwas, nie jest to konieczne, ale dodatkowo podbije smak; jeśli nie używacie zakwasu, buraki musicie użyc w ilości 2,5 kg)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majeranek – najlepiej świezy – co najmniej kilka gałązek, lub 1 łyżka suszonego otartego
  • opcjonalnie – ocet i cukier do smaku – jeśli nie używacie zakwasu, aby doprawić barszcz
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do barszczu wigilijnego – kilka suszonych grzybów
  • opcjonalnie – niewielki kawałek kurczaka do wywaru, jeśli nie chcecie postnego

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać i opłukać. Wrzucić do garnka, razem z obranym i przekrojonym porem oraz cebulą opaloną nad ogniem. Dodać czosnek (można zmiażdżyć albo przekroić), ewentualnie mięso i zalać wodą. Wrzucić buraki. Dodać odrobinę soli i gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodać grzyby. Zdjąć szumowiny, dodać ziele, liść laurowy i majeranek (świeży, suszony dodajemy później). Gdy wywar będzie gotowy, wyjmujemy „zawartość” i wlewamy zakwas dodając suszony majeranek. Uwaga – jeśli nie używacie zakwasu, po prostu doprawiacie na tym etapie barszcz solą, pieprzem plus ewentualnie octem i cukrem. Delikatnie zagotować, ale nie doprowadzać do wrzenia! Barszcz zestawić z ognia i podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka 1 – do gotowania barszczu warto na samym początku dodać łyżkę octu – będzie mieć ładniejszy kolor

Wskazówka 2 – suszony majeranek dodajemy później, żeby nie zrobił się gorzki

Wskazówka 3 – barszcz jest jeszcze lepszy na następny dzień! 🙂

Wskazówka 4 – barszcz z dodatkiem buraków można przygotować dzień wcześniej, zostawić „z zawartością” na całą noc, aby bardziej nabrał koloru, a zakwas dodać i dokończyć barszcz następnego dnia.

 

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię