Makaron cacio e pepe makaron z serem i pieprzem – klasyka makaronowych dań z samego serca Włoch – Rzymu. Dosłownie kilka składników – makaron, ser owczy (można także dodać parmezan) i pieprz – do podstawa tego dania. Niech Was ręka Boska broni przed dodawaniem do makaronu cacio e pepe makaronu z serem i pieprzem – żółtek, jajek, albo śmietany! Kremowość makaronu cacio e pepe makaronu z serem i pieprzem bierze się owczego sera pecorino (plus, jak wspomniałam ewentualnie parmezanu), dodanego w odpowiednich proporcjach i odpowiednio wymieszanego z makaronem. To właśnie prostota makaronu cacio e pepe makaronu z serem i pieprzem sprawia, że od wieków jest uważany za jeden z najlepszych makaronów. A po co zmieniać coś, co jest doskonałe? 🙂
Składniki:
- 180g makaronu spaghetti, można też użyć innego makaronu w długich nitkach, jak np. bucatini, tagiatelle, capellini, bavette czy vermicelli
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu (najlepszy jest pieprz grubomielony)
- 60g startego sera owczego pecorino
- 40g startego parmezanu lub sera Grana Padano
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente – wody nie solimy, lub jeśli już koniecznie chcecie, solimy bardzo delikatnie – parmezan i pecorino są już słone! Makaron odcedzić (nie przelewać zimną wodą!) zostawiając ok. 1 szklankę wody po gotowaniu makaronu. W międzyczasie roztopić 2 łyżki masła na głębokiej patelni, na średnim ogniu. Dodać pieprz i delikatnie przez 1 minutę prażyć. Wlać ok. połowę szklanki wody po gotowaniu makaronu, zagotować. Dodać makaron i resztę masła. Zmniejszyć ogień, dodać parmezan i podgrzewać mieszając, aż ser się roztopi. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać ser pecorino i mieszać, aż ser się rozpuści i pokryje nitki makaronu. W razie potrzeby dodać więcej wody z makaronu. Makaron cacio e pepe makaron z serem i pieprzem podawać od razu na ciepło.