© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.
Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai to kolejny klasyk kuchni tajskiej. Esencjonalna, rozgrzewająca, lekko pikantna, delikatnie słodkokwaśna. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest bardzo prosto w przyrządzeniu i szybka, jest świetną alternatywą dla zwykłego rosołu. Z tajskiej zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli macie możliwość, użyjcie zamiast niego galangal) i sokiem z limonki, możecie także dodać nieco trawy cytrynowej. Azja na Waszym stole w kilkanaście minut :)
Tajska zupa kokosowa z kurczaka - Tom Kha Gai

Składniki:

  • 200g makaronu ryżowego 
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 papryczki chili plus 1 do przybrania
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru – można zamienić na galangal
  • 60 ml soku z limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego
  • 5 grzybów shitake
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 garści szpinaku baby
  • kolendra świeża
  • opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej

Wykonanie:

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu odejmując 2 minuty od czasu gotowania, odstawić. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, gdy nasiąkną pokroić w paski i odstawić. Kurczaka pokroić w paski ok. 1 cm szerokości i 3 cm długości. 2 papryczki chili drobno posiekać, dodać do bulionu razem z sokiem z limonki, skórką z limonki, sosem rybnym. Zagotować, dodać makaron. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Z wywaru wyjąć makaron łyżką cedzakową, odłożyć do miski lub rondelka i przykryć. Do wywaru dodać grzyby shitake, w razie potrzeby doprawić sosem rybnym, gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i kurczaka – gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodać opłukany szpinak, wymieszać, gotować 1-2 minuty aż szpinak delikatnie zmięknie.

Do miseczek rozłożyć makaron, nalać zupę. Tajską zupę kokosową z kurczaka – Tom Kha Gai podawać posypaną posiekanym chili i kolendrą.

Tajska zupa kokosowa z kurczaka - Tom Kha Gai

Tajska zupa kokosowa z kurczaka - Tom Kha Gai