© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Czysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej roboty zakwasem z buraków, na który przepis znajdziecie tutaj. Do prawdziwego czystego barszczu czerwonego właśnie na Wigilię możecie dodać kilka suszonych grzybów, które dodatkowo podkręcą i smak i aromat. Jeśli możecie, używajcie tylko naturalnych składników – będzie naprawdę taniej, a co ważniejsze – smaczniej! Na Wigilię czysty barszcz czerwony połączcie koniecznie z uszkami, ale świetnie smakuje także pity samodzielnie lub z pasztecikami, krokietami, lub jak w niektórych regionach – z ziemniakami.

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię

Składniki:

  • 1l zakwasu z buraków (link do przepisu powyżej)
  • ok. 2,5l wody
  • 4-5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 1 cebula, opalona nad ogniem
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • opcjonalnie – 1,5kg buraków (jeśli macie zakwas, nie jest to konieczne, ale dodatkowo podbije smak; jeśli nie używacie zakwasu, buraki musicie użyc w ilości 2,5 kg)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majeranek – najlepiej świezy – co najmniej kilka gałązek, lub 1 łyżka suszonego otartego
  • opcjonalnie – ocet i cukier do smaku – jeśli nie używacie zakwasu, aby doprawić barszcz
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do barszczu wigilijnego – kilka suszonych grzybów
  • opcjonalnie – niewielki kawałek kurczaka do wywaru, jeśli nie chcecie postnego

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać i opłukać. Wrzucić do garnka, razem z obranym i przekrojonym porem oraz cebulą opaloną nad ogniem. Dodać czosnek (można zmiażdżyć albo przekroić), ewentualnie mięso i zalać wodą. Wrzucić buraki. Dodać odrobinę soli i gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodać grzyby. Zdjąć szumowiny, dodać ziele, liść laurowy i majeranek (świeży, suszony dodajemy później). Gdy wywar będzie gotowy, wyjmujemy „zawartość” i wlewamy zakwas dodając suszony majeranek. Uwaga – jeśli nie używacie zakwasu, po prostu doprawiacie na tym etapie barszcz solą, pieprzem plus ewentualnie octem i cukrem. Delikatnie zagotować, ale nie doprowadzać do wrzenia! Barszcz zestawić z ognia i podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka 1 – do gotowania barszczu warto na samym początku dodać łyżkę octu – będzie mieć ładniejszy kolor

Wskazówka 2 – suszony majeranek dodajemy później, żeby nie zrobił się gorzki

Wskazówka 3 – barszcz jest jeszcze lepszy na następny dzień! :)

Wskazówka 4 – barszcz z dodatkiem buraków można przygotować dzień wcześniej, zostawić „z zawartością” na całą noc, aby bardziej nabrał koloru, a zakwas dodać i dokończyć barszcz następnego dnia.

 

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię

Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię

 

Podobne przepisy