Site Overlay

Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem

Jajcarskie tosty czyli po prostu tosty z jajkiem. Ale chwilkę? Czy rzeczywiście tak „po prostu”? Opieczone na patelni, z wierzchu chrupkie. No i ten środek z rozpływającego się (chyba, że wolicie na twardo, ale to już nie ten efekt  😆 ) jajka. Chrupiąca wędlina (rodzaj wedle uznania) i świeże pachnące pomidory. Tosty z jajkiem. Cudowny początek dnia.

tosty z jajkiem

 

Składniki (1 porcja):

– 2 kawałki chleba, najlepiej tostowego
– 2 jajka (nie sugerujcie się ilością żółtek na zdjęciu – cudem całe pudełko było z podwójnymi 😉 )
– 1 pomidor
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła
– kilka plasterków szynki/wędzonki/ boczku
– 1 łyżka oliwy/ oleju

Wykonanie:

Tosty posmarować z obu stron cienko masłem (błagam – nie margaryną). W tostach wyciąć okrągłe otwory dużą szklanką. Wyciętych kawałków nie wyrzucać. Na patelni rozpuścić masło i dodać oliwę. Ogień nie może być za duży. Na patelnię wrzucić tosty z dziurami (jeśli macie miejsce, możecie też od razu dodać wycięte okrągłe kawałki). Lekko obsmażyć tosty z jednej strony. Te z dziurami przewrócić na drugą stronę – w otwory wbić po 1 jednym jajku. Smażyć na małym ogniu (ew. pod przykryciem) do momentu osiągnięcia pożądanego stopnia ściągnięcia żółtka (białko zawsze musi być ścięte). Zdjąć tosty z jajkiem z patelni (teraz, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej, szybko obsmażyć okrągłe wycięte kawałki). Na patelnię wrzucić pokrojoną wędlinę i szybko obsmażyć (ogień można zwiększyć). Okrągłe kawałki tostów udekorować świeżym pomidorem i podawać razem z tostami z jajkiem z dodatkiem podsmażonej wędliny.

Tosty z jajkiem – śniadanie mistrzów 😉

tosty z jajkiem

tosty z jajkiem

tosty z jajkiem

tosty z jajkiem

tosty z jajkiem