Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej podany na grillowanym bakłażanie i brokułach. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobicie wrażenie szefa kuchni. W USA przygotowuje się go z kawałka wołowiny nazywanego „skirt steak” – jest to kawałek wołowiny znajdujący się między mostkiem a łatą. Do przygotowania steka wołowego krojonego w marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę (najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę.
Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków smakowych i dla wzroku. Delikatnie różowe mięso (z zasady stek, który ma być krojony w plastry przygotowywany jest „na różowo” czyli medium rare albo medium – więcej o stopniu wysmażenia przeczytacie tutaj, nie należy go podawać w wersji krwistej ani wypieczonej), soczyście zielone brokuły, przypieczono na złoto bakłażany tworzą prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno.
Składniki:
- 2 steki o wadze ok. 150g
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 żółta cebula, posiekana
- 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej gruboziarnistego
- 1 bakłażan
- 1 brokuł
- sól
- olej do natłuszczenia patelni grillowej
Wykonanie:
W miseczce wymieszać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, oliwę, pieprz, sól i wodę. Zmiksować na gładko. Steki ułożyć w misce, natrzeć marynatą z obu stron – przykryć, lub zawinąć naczynie z mięsem w folię i odstawić na minimum 4 do 24 godzin. Przed przygotowaniem wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby mięso przed smażeniem doszło do temperatury pokojowej.
Bakłażana pokroić w grube plastry, osolić z obu stron, odstawić na 10 minut. Wytrzeć, posmarować oliwą (najlepiej pędzelkiem) i zgrillować z obu stron na złoto. Odstawić. Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować. Wrzucić na rozgrzaną patelnią delikatnie posmarowaną oliwą i podsmażać 2 -3 minuty. Odstawić.
Wyjąć stek z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z minimalną ilością oliwy. Wrzucić mięso. Smażyć 3 minuty z 1 strony, aż mięso będzie porządnie zrumienione; obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na kratkę na 2 minuty (w tym czasie ciepło i soki rozejdą się wewnątrz mięsa). Przełożyć mięso z powrotem na patelnię (grilla) i smażyć jeszcze z każdej strony po 1 minucie (drugą stronę smażyć 2 minuty, jesli chcecie bardziej wysmażone mięso). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na kratkę na 1-2 minuty zanim pokroicie je w plastry.
Na talerzach układać plastry zgrillowanego bakłażana, na nie steka wołowego krojonego w cienkie plastry (2-3 mm), dookoła brokuły; posypać jeszcze śwież zmielonym gruboziarnistym pieprzem.