Bardzo prosty obiad. Do tego zabawny. Gdy nie macie czasu na poważne dania obiadowe, gdy wpadną niezapowiedziani głodni goście.
Składniki:
- 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 350 g małych paróweczek bankietowych
- 200g koncentratu pomidorowego
- 40 g mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza sezonem), ugotować na półtwardo w wodzie z solą. Odcedzić, ale nie wylewać wody. Cebulkę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Parówki bankietowe (te małe) naciąć z każdego końca na krzyż. Dorzucić do cebulki i podsmażyć. Dodać koncentrat, sól, pieprz, paprykę i pół szklanki wody z gotowania fasolki. Wymieszać. Dorzucić fasolkę. Dodać startą mozzarellę i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią.