Prawdziwa włoska pizza z szynką parmeńską, na cienkim chrupiącym cieście, a nie żadnym „hamerykańskim”. Do szczęścia przy niej zabrakło mi jedynie odpowiedniego pieca opalanego węglem.
Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
• puszka pomidorów
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• oregano świeże lub suszone
• ząbek czosnku
• sól, pieprz, cukier
Dodatki:
- kilka plastrów szynki parmeńskiej, ewentualnie innej szynki suszonej
- kilka pieczarek
- około 150 g mozzarelli
- garść zielonych oliwek
- świeża bazylia
- świeży duży pomidor albo kilka koktajlowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- opcjonalnie rukola
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać 3 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę ciepłej wody i oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić (10 do kilkunastu minut), aż powstanie elastyczna, gładka masa. Włożyć np. do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2-krotnie (około 1,5 godziny, chyba, że nie będzie mogli się doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę 😉 ).
Przygotować sos: pomidory wrzucić na głęboką patelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką i delikatnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm – nie więcej). Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą albo na papierze do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Placki na pizze posmarować warstwą sosu (najlepiej rysując okręgi), posypać suszonym albo świeżym oregano, ułożyć ser mozzarella pokrojony w plastry. Na to kładziemy plastry pomidora albo pomidorki koktajlowe pokrojone w 1/2 lub 1/4 (połowę porcji). Teraz szynkę (można ewentualnie dać połowę porcji, a drugą połowę po upieczeniu), pieczarki, oliwki. Jeśli dodajecie rukolę, to dopiero po upieczeniu!
Pizzę pieczemy około 10-12 minut. Po wyjęciu układamy resztę pomidorków, ewentualnie drugą porcję szynki, rukolę i świeże liście bazylii. Posypujemy parmezanem. Pizza z szynką parmeńską gotowa – pizza prosciutto e pronta!
Buon appetito!!!