Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku – czyli mtabbag simach – iracka delicja z pieczonego łososia w miodzie i musztardzie, koniecznie z dodatkiem przepysznego, aromatycznego ryżu gotowanego z kardamonem, kurkumą i cynamonem, przekładanego rodzynkami smażonymi z limonką, kolendrą i pietruszką. Brzmi skomplikowanie, a przygotowanie całości zabiera 30 minut! Kuchnia bliskowschodnia zapewnia pełen bukiet aromatów i lekko korzennych smaków, przełamanych świeżoscią limonki i pietruszki, z naturalną słodyczą rodzynek. Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku jest bardzo wilgotny i delikatny. Warto przekonać się, że połączenie tych wszystkich składników daje niesamowity, lekko orientalny efekt, który zachwyca. W oryginale łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podawany jest w warstwach – ryż, rodzynki, ryba, ryż, etc. – stąd jego nazwa „mtabbag simach”, co oznacza rybę w warstwach.
Składniki (2 porcje):
- 250g ryżu długoziarnistego
- ok. 350 g fileta z łososia podzielnego na 2 porcje
- 800ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2-3 ziarna kardamonu
- laska cynamonu – kawałek ok. 2 cm
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 cebula posiekana
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki gorącej wody
- ok. 100 g rodzynek
- 1 limonka
- 3 liście kaffiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu grubomielonego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kardamon, sól, cynamon i kurkumę. Wsypać ryż i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 7-8 minut, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i delikatnie gotować przez około 2o minut, aż ryż wchłonie płyn (mieszać od czasu do czasu).
W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i zeszklić. Limonkę przekroić na pół. Jedną połowę pokroić na kawałki. Krótko przed końcem dodać curry i zmiażdżony czosnek. Wymieszać. Dodać rodzynki, natkę pietruszki, zmiażdżone (rozgniecione) ziarna kolendry, pokrojoną limonkę, sok z połowy limonki, doprawić solą i pieprzem, dodać wodę. Podsmażać wszystko mieszając około 5 minut. Odstawić i trzymać w cieple.
Blachę wyłożyć pergaminem, delikatnie wysmarować olejem. Kawałki łososia posmarować pozostałym olejem (połową), połową musztardy i miodu, powtórzyć z pozostałą częścią oleju, miodu i musztardy (łosoś powinien być dwukrotnie posmarowany olejem, miodem i musztardą). Włożyć do rozgrzanego piekarnika na dolny ruszt i piec przez około 10 minut aż ryba lekko się zrumieni, a mięso będzie się łatwo rozdzielać widelcem. Należy uważać, aby nie przesuszyć łososia.
Łososia pieczonego w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podajemy na gorąco. Można wyłożyć ryż, na niego rodzynki i rybę. Można też za pomocą foremki lub filiżanki ułożyć warstwy z ryżu i rodzynek.
Łososia pieczonego w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku posypać poszatkowaną natką pietruszki.