Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze z dodatkiem ziół, soku z cytryny i masła jest… co tu dużo mówić – po prostu obłędny. Niezwykle soczysty, lekko słodki, ale nie mdlący, fajnie „klejący”, rewelacyjne smakuje z pieczonymi razem z nim ziemniakami i marchewką. Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze jest wbrew pozorom daniem bardzo szybkiem, idealnym na obiad. Tymianek, oregano, świeża bazylia i pietruszka nadają lekkości i cudownego aromatu kurczakowi w czosnku, miodzie i brązowym cukrze. Nie musicie się obawiać, że danie będzie za słodkie – odpowiedni balans miodu i cukru, masła i cytryny gwarantuje idealne doznania smakowe.
Składniki:
- ok. 1 kg udek z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 120 g masła (nie zamieniać na margarynę)
- 1 łyżka miodu
- ok. 60-70 g cukru brązowego
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- ziemniaki (najlepiej młode), marchewka
Wykonanie:
Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Oprószyć solą i doprawić pieprzem. Na patelni roztopić połowę masła, kurczaka obsmażyć krótko z obu stron na złoto i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której podsmażaliśmy kurczaka dodać pozostałą część masła, wrzucić zmiażdżonego lub bardzo drobno poszatkowanego czosnku. Podsmażać 1-2 minuty na małym ogniu aż czosnek odda aromat. Wyłaczyć ogień. Do masła z czosnkiem dodać sok z cytryny, miód, cukier, zioła i dobrze wymieszać. Między kawałkami kurczaka w naczyniu żaroodpornym ułożyć obraną i pokrojoną wg uznania marchewkę oraz podgotowane (ok. 5-10 minut, nie dłużej) ziemniaki. Na całość wylać przygotowany sos maślano-miodowy. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni i zapiekać wszystko przez około 35 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie (gdyby mięso „doszło” przed ziemniakami, należy je wyjąć z naczynia i dopiec ziemniaki).
Kurczaka pieczonego w czosnku, miodzie i brązowym cukrze podawać na gorąco, można dodatkowo posypać natką pietruszki.