Fasola Gigantes Plaki
Fasola Gigantes Plaki - fasola po grecku. Odmiana olbrzymiej fasoli zapiekanej z pomidorami - klasyka kuchni greckiej dobra jako danie główne, ale też dodatek do mięs.
Fasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem.
Składniki:
– 500 g fasoli gigantes bądź Piękny Jaś (odmiany o dużych nasionach)
– 4 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 1 puszka pomidorów
– 4 duże świeże pomidory
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 marchewki
– 2 liście laurowe
– sól, pieprz
– czerwony ocet winny
– natka pietruszki ( z połowy pęczka)
– opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra
Wykonanie:
Fasolę moczyć przez min. 12 godz, a najlepiej przez całą noc (włożyć do dużej miski lub garnka i zalać dużą ilością wody – fasola będzie zwiększać swoją objętość i „wypijać” wodę). Po tym czasie fasolę odcedzić, zalać na nowo wodą i gotować przez godzinę, w międzyczasie zbierając powstającą pianę. Gdy fasola będzie miękka – odcedzić i odstawić.
Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dorzucić marchewkę – smażyć kilka minut. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kawałki, listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić octem winnym (około 2 łyżki), dolać ok. 300 ml wody (można nią przepłukać puszkę po pomidorach), dodać przecier i dusić wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę i wymieszać.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Fasolę z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego (chyba, że Waszą patelnię można wstawiać do piekarnika). Naczynie z fasolą wstawić pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na około godzinę (fasola musi być bardzo miękka i powinna wchłonąć dużo sosu).
Fasola Gigantes Plaki może być podawana na ciepło lub zimno – posypana pokruszoną fetą i świeżą kolendrą, skropiona dobrą oliwą. I macie Grecję w domu 🙂
Najnowsze komentarze