Site Overlay

Roladki z wędzonego łososia

Roladki z wędzonego łososia z dodatkiem mascarpone i musztardy francuskiej to szybka, łatwa i do tego bardzo ciekawa przekąska na zimno. Słoność wędzonego łososia jest przełamana łagodnością mascarpone i podkręcona dodatkiem musztardy. Nadzienie jest kremowe i delikatne, a wędzony łosoś (dobrej jakości) powinien być sprężysty, ale absolutnie nie twardy – wtedy takie połączenie cudownie się uzupełnia.

roladki z łososia wędzonego

 

Składniki:

– 200g łososia wędzonego w plastrach
– 200-250 g serka mascarpone
– 1 słoiczek musztardy francuskiej
– natka pietruszki
– pieprz

dodatkowo: folia spożywcza

Wykonanie:

Na stole rozłożyć folię spożywczą. Na niej rozłożyć plastry łososia tak, żeby na siebie nachodziły końcówkami (patrz zdjęcie poniżej).

roladki z wędzonego łososia

Serek mascarpone mieszamy z poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem.

Na plastrach łososia od jednego brzegu (z drugiej strony zostawiamy 1,5 cm wolnego brzegu) rozsmarowujemy warstwami – najpierw musztardę, a na niej serek mascarpone (zdjęcie poniżej).

roladki z wędzonego łososia

Teraz delikatnie zawijamy łososia z nadzieniem w rolkę zaczynając od posmarowanego brzegu.

roladki z wędzonego łososia

Zawinąć do końca, dobrze zabezpieczyć folią, uformować rulon (poniżej) i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

roladki z wędzonego łososia

Po tym czasie delikatnie odwijamy folię i ostrym nożem tniemy na kawałki o szerokości 1,5-2 cm. Roladki z wędzonego łososia dekorujemy musztardą francuską i listkiem pietruszki.

roladki z wędzonego łososia

roladki z wędzonego łososia

roladki z wędzonego łososia