Pociąg Do Kuchni

kulinarna podróż przez składniki i techniki do najlepszych dań

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów - obowiązkowa w maju. Delikatna, kremowa, aksamitna, gęsta. Delikatnie słodkawa, ale nienarzucająca się. Pieści podniebienie i zmysły

Zupa krem ze szparagów. Delikatna, kremowa, aksamitna. Chce się jej jeszcze i jeszcze. Zupa krem ze szparagów to niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni.

zupa krem ze szparagów

 

Składniki:

  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka octu białego
  • opcjonalnie odrobina cukru

Wykonanie:

Szparagi obrać, odłamać twarde końcówki. Włożyć do bulionu i zagotować do miękkości. Szparagi wyjąć, pociąć na mniejsze kawałki – kilka (zwłaszcza czubki) zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę z mąką (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać. Jeśli Wasze kubki smakowe tego wymagają, można dodać do zupy kremu ze szparagów odrobinę cukru.

Zupa krem ze szparagów gotowa 😉

zupa krem ze szparagów

zupa krem ze szparagów