Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini
Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini - gęsta, sycąca i rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. Pełna pomidorów, tortellini i ziół. Jesień w kuchni.
Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini – idealna na chłodne jesienne i zimowe dni. Gęsta, rozgrzewająca, sycąca. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej – jeśli chcecie ją przygotować latem, w pełni sezonu pomidorowego – wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów.
Składniki:
- 2l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 puszki pomidorów pellati (400g każda)
- ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini
- 100g szpinaku baby
- 1 puszka białej fasoli
- ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda
- sól, pieprz
- parmezan tarty
- 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano
- 1 łyżka świeżego (lub suszonego) tymianku
- 1 łyżka płatków czerwonej papryki słodkiej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- opcjonalnie – 0,5-1 łyżeczki chili
- opcjonalnie – odrobina cukru (zależy od słodkości pomidorów)
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekane drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę i podsmażyć na złoto. Dodać pomidory, bulion i paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Delikatnie zagotować i dodać tortellini. Gotować (na małym ogniu) aż tortellini będzie gotowe. Dodać odsączoną fasolkę i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty. Toskańską zupę pomidorową z kiełbasą i tortellini podawać od razu posypaną parmezanem.
Najnowsze komentarze