Site Overlay

Tarta grejpfrutowa

Tarta grejpfrutowa jest bardzo lekka i orzeźwiająca. Pachnąca cytrusami, idealna na lato dzięki rześkiemu smakowi. Z kolei zimą przypomina lato. Prosta, szybka, na pysznym ciasteczkowym spodzie. Świeżo wyciśnięte grejpfruty sprawiają, że prawdziwa tarta grejpfrutowa idealnie pasuje także na ogrodowe party  – jej zapach i smak fantastycznie podkreśli charakter przyjęcia na świeżym powietrzu.

tarta grejpfrutowa

 

Składniki:

– 2 duże grejpfruty
– 450 ml gęstej śmietany 18%
– 150-200 g cukru (w zależności od kwaśności grejpfrutów)
– 2 jajka
– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 250 g herbatników/ ciasteczek owsianych albo digestive
– 150 g masła
– opcjonalnie 200-250 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze i ugnieść z masłem. Formę do tarty wyłożyć masą ciasteczkową (spód i brzegi) i włożyć na 15 minut do lodówki.

Z grejpfrutów wycisnąć sok (powinno być ok. 400 ml). Wymieszać z jajkami, śmietaną, cukrem i mąką ziemniaczaną. Masa będzie bardzo płynna. Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Masę grejpfrutową wylać do wyłożonej ciasteczkami formy. Tartę grejpfrutową pieczemy około 40-50 minut (na wierzchu ściągnie się, przy lekkim poruszeniu formą pod spodem będzie widać, że jest lekko płynna – zastygnie przy studzeniu).

Tartę studzić chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika (ok. 10 minut), potem wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin. Ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie kawałkami grejpfruta.

tarta grejpfrutowa

tarta grejpfrutowa

tarta grejpfrutowa

tarta grejpfrutowa

tarta grejpfrutowa