Paluszki serowe z sosem meksykańskim
Paluszki serowe z sosem meksykańskim - cudowna przekąska - ciągnący się ser i obłędny pikantno-słodki sos z prawdziwych pomidorów. NIe ma lepszej przekąski!
Paluszki serowe z sosem meksykańskim to cudowna przekąska, którą uwielbiają chyba wszyscy nasi znajomi. Pyszny, ciągnący się ser, chrupiąca panierka i do tego obłędny sos meksykański – pikanto-słodki z prawdziwych pomidorów i papryki. Co prawda paluszki serowe z sosem meksykańskim wymagają nieco przygotowań (za to nieskomplikowanych) i niektórych może kusić, żeby kupić gotową mrożonkę, ale uwierzcie mi – to naprawdę nie to samo!
Składniki na kilkanaście paluszków:
- ok. 400 g sera, najlepiej mozzarella
- ok. 1 szkl. mąki
- ok. 2 szk. bułki tartej
- 4 jajka
- 220 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 5 dużych zielonych oliwek z zalewy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ser pokroić w podłużne kawałki (słupki) ok. 1cm x 1cm x 5 cm. W głębszym talerzu rozmłócić jajka. Na 2 inne wysypać mąkę i bułkę tartą. Kawałki sera obtaczać w jajku, mące, jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce (panierka musi być gruba, żeby utrzymać płynny ser). Tak przygotowany ser włożyć na min. 30 minut do lodówki, a najlepiej zamrażarki (dzięki temu panierka będzie przypieczona, ser się rozpuści, ale nie będzie z niej wypływać).
W międzyczasie przygotować sos meksykański pikantno-słodki: pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oliwki i chili zmiksować malakserem na gładką masę. Dodać oliwę i ocet, ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
W dość szerokim rondlu (albo frytownicy) rozgrzać olej (ilość – na wysokość około 2 cm, żeby paluszki serowe były zakryte). Gdy olej będzie gorący smażyć wyjęte z zamrażarki paluszki na złoto (nie za długo, bo ser wypłynie). Paluszki serowe podawać z sosem meksykańskim, najlepiej na ciepło.
Najnowsze komentarze