Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie łączy niezwykłe słodko-kwaśne smaki, ale nie idzie w klimaty azjatyckie. Jeśli nie przepadacie za kuchnią Dalekiego Wschodu, ale chcecie połączyć właśnie te dwa smaki, to jest to idealny pomysł dla Was.
Składniki:
- 4 nogi z kurczaka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1/2 kostki masła
- kilka łyżek mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. W foliowym worku wymieszać mąkę z solą,pieprzem i papryką. Do worka wrzucić kawałki kurczaka i potrząsnąć tak, by obtoczyć dokładnie go w mące z przyprawami. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić 2 łyżki masła, ułożyć kurczaka skórą do dołu, zapiekać kilka minut w piekarniku, by skóra się zarumieniła. W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić resztę masła, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz miód.
Kurczaka po zrumienieniu skóry przewrócić na drugą stronę, zalać przygotowaną marynatą i piec pod folią do miękkości. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Kurczaka w pomarańczowo-miodowej marynacie można podawać z ryżem, frytkami lub innymi dodatkami.