Delikatne i lekki pączki na serku – szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych pączków przygotowywanych z ciasta drożdżowego. Pączki na serku bardzo łatwo formuje się łyżeczką, a po smażeniu najlepiej po prostu szybko obtoczyć je w drobnym cukrze lub drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem (taką wersję uwielbiamy najbardziej). Delikatne i lekki pączki na serku smakują oczywiście najlepiej na ciepło, ale też całkiem długo zachowują świeżość. Pączki na serku są nie tylko delikatne, ale także puszyste, smakiem przypominają serowe oponki (czyli pączki angielskie). Szczerze mówiąc, nie znam nikogo, komu pączki na serku by się nie udały 🙂
Składniki:
- 300g serka homogenizowanego – najlepiej waniliowego, może być ewentualnie naturalny
- 255g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- drobny cukier
- opcjonalnie cynamon
Przygotowanie:
Jeśli chcecie go obsypania pączków użyć cukru z cynamonem – wymieszajcie go w proporcji 100g cukru i 2 łyżeczki cynamonu.
Serek i jajka wymieszać rózgą z jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać – można użyć widelca.
W szerokim garnku lub rondelku rozgrzać olej – powinien mieć temperaturę ok. 175 stopni C. Łyżką lub łyżeczką (Zależy jaką chcecie uzyskać wielkość pączków) nabierać ciasto i na rozgrzany olej. Jeśli ciasto za bardzo klei się Wam do łyżki, możecie ją co jakiś czas moczyć w oleju – ciasto będzie z niej ładniej odchodzić. Pączki smażymy do złotego koloru. Wyjmujemy je z oleju łyżką cedzakową, odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia. Ciepłe obtaczamy w cukrze.