© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini – idealna na chłodne jesienne i zimowe dni. Gęsta, rozgrzewająca, sycąca. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej – jeśli chcecie ją przygotować latem, w pełni sezonu pomidorowego – wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów.

Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini

Składniki:

  • 2l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 puszki pomidorów pellati (400g każda)
  • ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini
  • 100g szpinaku baby
  • 1 puszka białej fasoli
  • ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda
  • sól, pieprz
  • parmezan tarty
  • 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano
  • 1 łyżka świeżego (lub suszonego) tymianku
  • 1 łyżka płatków czerwonej papryki słodkiej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie – 0,5-1 łyżeczki chili
  • opcjonalnie – odrobina cukru (zależy od słodkości pomidorów)

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekane drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę i podsmażyć na złoto. Dodać pomidory, bulion i paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Delikatnie zagotować  i dodać tortellini. Gotować (na małym ogniu) aż tortellini będzie gotowe. Dodać odsączoną fasolkę i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty. Toskańską zupę pomidorową z kiełbasą i tortellini podawać od razu posypaną parmezanem.

Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini

Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini

Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini

Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini