© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Piernik na Guinnessie czyli fantastycznym ciemnym piwie irlandzkim przenosi pierniki na zupełnie inny poziom. Głęboki smak i kolor piernika na Guinnessie sprawiają, że prawdopodobnie innego nie będziecie chcieli już spróbować. Inspiracją był przepis Nigelli, jednak dostosowałam go pod nasze smaki, żeby nie był za słodki (tak więc możecie wyregulować sobie ilość cukru). Piernik na Guinnessie jest bardzo ciemny, bardzo wilgotny, chrupiący z zewnątrz (chyba, że użyjecie polewy). W smaku zupełnie nie czuć samego piwa, które po prostu nadaje mu wilgotności i miękkości.

piernik na guinnessie

Składniki:

  • 260 g mąki
  • 175ml piwa Guinness
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 120g cukru
  • 165 ml oleju
  • 160 ml miodu

Wykonanie:

Piwo zagotować, odstawić. Wymieszać sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawy. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać miód i olej, wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, na przemian z przestudzonym piwem (powinno być lekko ciepłe). Delikatnie mieszać, nie miksować, tylko do połączenia składników. Ciasto jest raczej rzadkie, więc nie ma problemu z wymieszaniem składników.

Formę (ja użyłam 24×24) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piernik na Guinnessie pieczemy około 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (patyczek powinien być suchy). Piernik na Guinnessie można polać polewą czekoladową.

piernik na guinnessie

piernik na guinnessie

piernik na guinnessie