© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Lemoniada arbuzowa to kolejny dowód na to, że lemoniada to nie tylko cytryna. Odrobina wyobraźni, lato z pełnią owoców do dyspozycji i lemoniada arbuzowa może stać się fajnym dodatkiem, np. do ogrodowego przyjęcia. Lemoniada arbuzowa potrafi zaskoczyć i smakiem i kolorem – jest zupełnie inna niż klasyczna lemoniada z cytryny. Połączenie arbuza z miętą to naprawdę połączenie idealne.

lemoniada arbuzowa

 

Składniki:

– ok. 1,5 kg soczystego, dojrzałego arbuza (po obraniu waga miąższu musi wynosić około 1 kg)
– 1 l wody gazowanej/ niegazowanej/ lekko gazowanej
– sok z 1 cytryny
– świeża mięta
– świeża bazylia
– 1 cukier wanilinowy
opcjonalnie:
– 0,5l białego wina lub 0,3l białego rumu

Wykonanie:

Arbuza obrać ze skórki, oddzielić pestki. Czysty miąższ wrzucić do blendera i zmiksować. Otrzymany bardzo gęsty sok przecedzić przez gęste sitko. Dodać sok z cytryny, dolać wody i dosypać cukier wanilinowy. Wrzucić listki mięty i bazylii. Lemoniadę przed podaniem dobrze schłodzić.

Jeśli dodacie wino lub rum – lemoniada arbuzowa zamieni się w świetny lekki drink ogrodowy ;)

lemoniada arbuzowa

lemoniada arbuzowa

lemoniada arbuzowa

Podobne przepisy