Krem z kabaczka z niezwykłą chrzanową nutą, podkręcającą smak delikatnego kabaczka i do tego karmelizowane jabłka, które łamią standardy i sprawiają, że zwykły niepozorny kabaczek staje się przeżyciem smakowym. Bardzo prosty i szybki przepis, który sprawi, że każdego lata będzie szukać na ryneczkach kabaczków.
Składniki:
– 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg)
– ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 3 łyżki startego chrzanu
– 1-2 jabłka
– 2 łyżki masła
– 1/2 kostki sera typu feta
– 120 ml mleka
– 1 łyżka cukru
– sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kabaczek i podsmażać kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę, dodać mleko – zmiksować. Dodać kilka łyżek gorącego kremu z kabaczka, wymieszać i dodać do garnka z kremem. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Gotować kilka minut mieszając. Jabłka pokroić według upodobania. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać cukier, zamieszać. Gdy zacznie lekko brązowieć – dorzucić jabłka i smażyć kilka minut mieszając. Część jabłek wrzucić do kremu, część można zostawić do dekoracji.
Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanymi jabłkami podawać na ciepło.