© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Kurczak w cytrynie i oregano – niezwykle aromatyczny i soczysty. Moich gości zaskoczył, a nie ukrywam, że podawałam go „z pewną dozą nieśmiałości”. Kurczak w cytrynie i oregano wymaga nieco pracy (zwłaszcza, jeśli nie macie patelni, którą możecie wstawić do piekarnika), ale jest naprawdę wart zachodu. Cytryna i oregano lekko doprawione cukrem tworzą doskonałe połączenie, bardzo orzeźwiające. Kurczak w cytrynie z oregano to świetny wybór latem – bo to danie lekkie, ale także zimą, gdy chcemy wprowadzić do menu trochę słońca. Koniecznie musi być jednak podany na ciepło. Kurczak w cytrynie i oregano bardzo dobrze smakuje z ryżem.

kurczak w cytrynie i oregano

Składniki:

  • 10 kawałków kurczaka (pałki, udka)
  • 2 cytryny
  • 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego
  • 2 niewielkie szalotki, poszatkowane
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • cukier najlepiej brązowy – do smaku

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Jedną cytrynę wyszorować i pokroić w cienkie plasterki (wyjąć pestki). Kawałki kurczaka dobrze osolić i doprawić pieprzem. Na patelni (jeśli macie taką, którą można wstawić do piekarnika, warto jej użyć – zaoszczędzicie czas na przekładaniu kurczaka) rozgrzać olej na średnim ogniu. Ułożyć na patelni kurczaka skórą w dół. Podsmażać (nie obracać!) przez ok. 10 minut, aż skóra się przypiecze na złotobrązowo – w międzyczasie odlewać nadmiar tłuszczu, który będzie się wytapiać. W tym czasie kurczak powinien być już w połowie usmażony. Gdy podsmażycie kurczaka, włożyć połowę plasterków cytryny pod niego(kurczaka zostawiamy skórą w dół), resztę na wierzch. Uwaga – jeśli nie macie patelni do piekarnika, należy użyć naczynia żaroodpornego – na dnie ułożyć połowę plasterków cytryny, na to przełożyć kurczaka z patelni nadal skórą w dół (nie myjemy!), na kurczaku drugą część plasterków cytryny. Naczynie lub patelnię włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec aż kurczak będzie gotowy, skóra podpieczona, a cytryna lekko skarmelizowana (ok. 10 minut).

Skarmelizowaną cytrynę odłożyć na bok; kurczaka przełożyć na inne naczynie – skórą do góry. Miękką cytrynę z pieczenia kurczaka przełożyć z naczynia żaroodpornego na patelnię, na której smażyliście kurczaka (jeśli w piekarniku używaliście tej samej patelni, po prostu zostawcie miękką cytrynę na niej). Patelnię ustawić na średnim ogniu. Dodać oregano, poszatkowaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, paprykę i tak podsmażać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać wino i zamieszać dokładnie. Podgrzewać ok. 2 minuty redukując płyn o połowę. Dodać bulion. Gotować ok. 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać sok z drugiej cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Stopniowo doprawiać cukrem wg uznania. Gdy sos będzie gotowy, wrzucić z powrotem na patelnię kurczaka skórą do góy, aby go podgrzać (uwaga – jeśli nie mieści się na patelni, kurczaka układamy skóra do góry z powrotem w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem, wkładamy na parę minut do piekarnika). Kurczaka w cytrynie i oregano podajemy na ciepło ze skarmelizowanymi wcześniej plasterkami cytryny i najlepiej ryżem. 

kurczak w cytrynie i oregano

kurczak w cytrynie i oregano