Site Overlay

Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu.

francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 gruszki, w miarę dojrzałe
  • 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc)
  • 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach
  • 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky
  • 1 jajko
  • garść orzechów włoskich
  • 200g śmietany kremówki (najlepiej 36%)
  • sól, pieprz
  • rozmaryn (najlepiej świeży)

Wykonanie:

Gruszki obrać, pokroić w dość cienkie plastry i zalać alkoholem, odstawić na godzinę. Śmietanę, jajko i ser pleśniowy dobrze zmiksować na jednolitą masę (można delikatnie podgrzać – ser się rozpuści i będzie łatwiej wymieszać składniki). Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (pamiętajcie, żeby brzegi ciasta wystawały za formę – ciasto w trakcie pieczenia się „zbiega”). Ponakłuwać i wstawić do piekarnika na 10 minut (można obciążyć ciasto). Jeśli w trakcie pieczenia ciasto się „zbąbluje”, wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 

Francuską tartę z szynką, gruszkami i serem pleśniowym podajemy na ciepło.

francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym

francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym

francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym

francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym

francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym