Site Overlay

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie

Soczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że na każdej grillowej imprezie każdy będzie chciał dokładkę 🙂

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie

Składniki:

(na 8 kotletów)

– 1 kg schabu – tym razem nie wybierajcie tego najchudszego, warto, żeby miał sporą część tego „ciemniejszego” mięsa
– 2 nektarynki
– sól, pieprz
– 3 łyżki czerwonej słodkiej papryki
– 1 papryczka chili
– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki białego wina
– kilka gałązek świeżego majeranku
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula biała

Wykonanie:

Mięso pokroić na 8 kotletów (ok. 2 cm grubości). W miseczce wymieszać oliwę, wino, sól, pieprz, paprykę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i chili posiekać. Nektarynki pokroić w plastry. Przygotować naczynie do marynowania mięsa (najlepiej z zamknięciem). Kawałki mięsa obtaczać w marynacie. Ułożyć warstwę kotletów. Posypać cebulą, chili i czosnkiem. Ułożyć gałązkę majeranku i nektarynek. Przykryć kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie.