© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Słodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla.

Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna

Składniki:

– 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne i słodkie)
– 3 ogórki konserwowe
– 1/2 chili
– 1 średnia czerwona cebula
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz, łyżka brązowego cukru, szczypta imbiru
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka octu balsamicznego
– opcjonalnie świeży tymianek, mięta i bazylia
– opcjonalnie tarty parmezan

Wykonanie:

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (jeśli macie kumat lub zebrę – na dużą kostkę). Ogórki kroimy w kostkę (wielkości połowy pomidorka). Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy do przyprawionej oliwy. Polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami.

Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych.

Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna

Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna

Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna

Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna

 

Podobne przepisy