© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Proste, ale wykwintne. Wytrawno-słodko-ostro-ziołowe – mieszanka smaków pieszczących kubki smakowe z prostych składników.

DSC_2841

Składniki:

1 bagietka
100 g masła
3 ząbki czosnku, pietruszka, sól
500 g wątróbki z kurczaka
1 marchew gotowana
1 cebula
3 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej
sól, pieprz
1 łyżka papryki ostrej

gruszka
1-2 łyżki masła
2-3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
natka pietruszki

Wykonanie:

Przygotowujemy masło czosnkowo-pietruszkowe: do 100g masła dodajemy posiekany czosnek (można wycisnąć), posiekaną natkę pietruszki (ilość wg upodobania, ma być kolorowo :) ) i sól. Mieszamy, odstawiamy. Ogólnie osobiście masło przed tym zabiegiem rozpuszczam w małym garnuszku, bo w takiej postaci lepiej potem nasącza bagietkę. 

Cebulę pokroić, podsmażyć na patelni razem z wątróbką (lekko posolić). Wystudzić. Wątróbkę, cebulę, marchew i zioła miksujemy. Dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę.

Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła, dodajemy sok z cytryny i cukier, podsmażamy (będą się robić „bąbelki”). Dorzucamy obraną i pokrojoną w plasterki gruszkę; delikatnie mieszamy, żeby gruszka pokryła cytrynowym karmelem, delikatnie podsmażamy na złoto.

Bagietkę kroimy ukośnie na kromki, smarujemy masłem czosnkowym. Wkładamy na blasze do rozgrzanego piekarniki i podpiekamy na chrupko. Smarujemy pasztetem, dekorujemy gruszką i listkiem z natki pietruszki.

DSC_2838

DSC_2845

DSC_2834