© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że wszystko, co robimy sami, jest lepsze od kupowanych produktów przetworzonych. Dotyczy to także ciasta francuskiego, choć jego wykonanie jest pracochłonne (ale nieskomplikowane). Podaję Wam najprostszy przepis na podstawowe ciasto francuskie (około 1 kg ciasta).

Składniki:

– 400g mąki pszennej (najlepiej tortowej)

– 400g zimnego masła

– 1 całe jajko

– 1 łyżeczka soli

– około 200 ml wody – trzeba sprawdzać ilość przy wyrabianiu ciasta, tak by się nie kleiło i dobrze wałkowało

 

Sól rozpuścić w odrobinie wody. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Powinno być nieklejące, dobrze wyrobione. Odstawić na 30 minut do lodówki. Masło rozwałkować (najlepiej przez kawałek np. czystego płótna), tak żeby miało podobną strukturę do naszego ciasta. Ciasto rozwałkować – na środku powinno być grubsze. Na nie kładziemy nasze rozwałkowane masło, a ciasto składamy w kopertę. Rozwałkowujemy  – w jednym kierunku! Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 i chłodzić w lodówce przez godzinę. Ponownie rozwałkować na prostokąt, znów złożyć i schłodzić jak poprzednio. Całą ceremonię powinno się powtórzyć jeszcze minimum 4 razy. Et voila! :) Ciasto można wykorzystać do przepisów wytrawnych i słodkich.

Puff_Pastry_Dough_001

Dodaj komentarz