Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem – brzmi egzotycznie? 🙂 Mój mąż, gdy usłyszał co planuję tym razem na obiad, złapał się za głowę. Potem patrzył podejrzliwie na talerz (jak to, przecież zupa z porów powinna być biała), a potem zajadał aż trzęsły mu się uszy 🙂 Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem jest naprawdę niezwykła – bardzo kremowa, ale nie super gęsta, o lekko karmelowym kolorze (w końcu pory zostały skarmelizowane), w smaku lekko pikantna, delikatnie słodkawa (ale naprawdę wyczuwa się to tylko na końcu języka), bardzo lekka. Do tego akcent z bekonu glazurowanego w… syropie klonowym! Bekon jest chrupki, jednocześnie słodki od syropu, ale też z fajnym lekko gorzkawym posmakiem mocno przypieczonego karmelu. Całość zupy kremu z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem jest naprawdę idealnie zharmonizowana i na pewno zrobicie ją kolejny raz.
Składniki:
- 4-5 sporych porów
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki w płatkach
- 2 łyżki brązowego cukru
- 80 ml białego wina
- 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100ml kremówki
- kilka plastrów boczku wędzonego surowego (możecie też użyć tego pokrojonego w kostkę – ok. 100g)
- 2 łyżki syropu klonowego
Wykonanie:
Z porów używamy całą białą część i ok. 2-3 cm zielonej. Pory dobrze opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić do garnka pory, płatki papryki, wędzoną paprykę, dodać sól i pieprz, dobre wymieszać. Podsmażać na wolnym ogniu mieszając co parę minut aż pory lekko zbrązowieją (ok. 20 minut). Gdy pory zaczną się brązowić dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 10 minut aż pory się skarmelizują. Dodać czosnek (można go pokroić wcześniej). Podsmażać jeszcze 3 minuty. Zwiększyć ogień i wlać wino. Wymieszać, podgotowywać parę minut aż alkohol się zredukuje. Dodać bulion, dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, delikatnie przelać całość do blendera. Zmiksować dokładnie na gładko. Przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać kremówkę, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Glazurowany bekon: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie!), na nią boczek. Zapiekać około 18-20 minut, aż boczek zacznie być chrupki, a tłuszcz się wytopi. Wyjąć blachę z bekonem z piekarnika i posmarować syropem klonowym z obu stron. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok 6-8 minut aż bekon będzie zupełnie chrupki i mocno skarmelizowany (brązowy). Wyjąć bekon z piekarnika, przesmarować jeszcze raz syropem i odstawić do ostudzenia. Gdy bekon będzie wystudzony połamać go/ pokroić na kawałki.
Zupę krem z karmelizowanych porów podawać na gorąco, posypać glazurowanym bekonem.