Site Overlay

Grillowane krewetki na ostro

Grillowane krewetki na ostro (ale nie tylko, marynatę można modyfikować), to świetna przekąska na letniego grilla, ale także na rozgrzewającą przekąskę zimą. Można je przygotować nie tylko latem na grillu (na tacce, chyba, że macie bardzo „gęsty” ruszt), ale też na patelni grillowej. Szybkie, proste, soczyte, ostre, słodkawe. Niezapomniane. Grillowane krewetki warto podawać z cząstkami cytryny lub limonki. Jeśli podajecie je w całości (nieobierane – przy obranych jest większa szansa przypalenia), to nie zapomnijcie o miseczkach do umycia palcy albo wilgotnych ręczniczkach.

grillowane krewetki

Składniki:

  • ok. 60 dkg krewetek, najlepiej świeżych, obranych albo w skorupkach (obrane szybciej się grillują!)
  • 5 łyżek masła
  • ok. 120 ml miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu typu Sriracha (ostry tajski sos z papryczek chili; jeśli go nie macie można użyć zwykłej papryczki chili – ilość wg Waszych upodobań i tolerancji ostrości 🙂 )
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • limonka/cytryna
  • opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Krewetki umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: w małym rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników oprócz soku z limonki. Dokładnie rozmieszać. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki. Odstawić pod przykryciem, żeby utrzymać ciepło.

Osuszone krewetki doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać gill (patelnię), przygotować tacki do grillowania (lekko je natłuścić). Krewetki włożyć do marynaty na kilkanaście minut i przenosić je pojedynczo (bez nadmiaru marynaty) na tackę/ patelnię. Grillować kilka minut z każdej strony, w zależności od wielkości krewetk i tego, czy używacie obranych czy w skorupce. Dobrze zgrillowana krewetka jest lekko pomarańczowa, miękka, ale sprężysta. Grillowane krewetki podawać z cząstkami limonki lub cytryny.

grillowane krewetki

grillowane krewetki

grillowane krewetki