Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna
Świetny dodatek do dań mięsnych. Dla fanów podsmażanej papryki także jako przekąska. Zwykła czerwona papryka, która przestaje być zwykła dzięki dodatkowi octu winnego i bazylii.
Składniki:
– 2 czerwone papryki – pokrojone w wąskie paski
– czerwona cebula – pokroić w półksiężyce
– oliwa z oliwek do smażenia i dodatkowo 1 łyżka
– łyżka cukru trzcinowego
– sól i pieprz
– 3 łyżki czerwonego octu winnego*
– świeża bazylia, porwana na małe kawałki
Patelnię rozgrzewamy z oliwą. Dodajemy paprykę i cebulę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cukier i podduszamy kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną i nabiorą ładnego koloru. (Patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, powinniśmy słyszeć lekkie syczenie przy podsmażaniu warzyw; oczywiście także pod warunkiem, że nie dodamy za dużo oliwy). Dodajemy ocet – powinien przez chwilę się gotować na patelni, aż do zredukowania i aż papryka zmięknie (chyba, że ktoś woli twardawą ;)). Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Dorzucamy bazylię, mieszamy i wyłączamy ogień. Paprykę przerzucamy do miski i przykrywamy, żeby smaki i aromaty się wymieszały. Jeśli używamy tego przepisu jako dodatku do mięsa, można patelni nie myć, tylko lekko ją wytrzeć i dalej smażyć na niej mięso, co dodatkowo nada mu aromat papryki. Świetnie pasuje do podsmażanego schabu.
*jeśli nie macie octu winnego, można dać balsamiczny, ale lekko zmieni to smak. Można także poratować się mieszając wytrawne lub półwytrawne czerwone wino z odrobiną zwykłego octu do smaku.
Najnowsze komentarze