Site Overlay

Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach

Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach to pozycja obowiązkowa na jesiennym polskim stole, zwłaszcza w listopadzie, gdy mięso gęsi jest najlepsze. Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach jest niezwykle aromatyczna i soczysta, a z soków powstałych w trakcie pieczenia można przygotować przepyszny sos na bazie porto.

gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach

Składniki:

  • 1 gęś w całości z podrobami o wadze ok. 4-4,5 kg
  • 10 suszonych lub wędzonych śliwek
  • 0,5 l bulionu, najlepiej gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego
  • 6 mandarynek
  • 5 pomarańczy
  • 2 cebule
  • sól, najlepiej gruboziarnista
  • 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie wątróbka drobiowa/ żołądki drobiowe lub z gęsi
  • masło

Wykonanie:

Jeśli używacie mrożonej gęsi należy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej i najlepiej zacząć ją rozmrażać 24 godzin wcześniej, trochę to trwa. Rozmrożoną gęś (lub świeżą) można też opcjonalnie zanurzyć na ok. 12-24 godzin w solance (1 duża łyżka soli na 1 l wody). Gęś osuszyć i odciąć nadmiar tłuszczu. Natrzeć mieszaniną soli, przypraw i startej skórki z połowy mandarynek i pomarańczy (nie zapomnijcie natrzeć gęsi od środka). Do środka, po natarciu, wkładamy obraną 1 cebulę, 3 mandarynki, połowę śliwek, 2 pomarańcze (upchnąć porządnie) i podroby. W okolicach kuprach gęś ściągnąć wykałaczkami, a najlepiej zaszyć. Ułożyć w głębokiej brytfannie/ naczyniu żaroodpornym, na kratce. Obłożyć drugą pokrojoną cebulą, resztą śliwek i cytrusów. Można odstawić na kilka godzin, albo piec od razu.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Gęś posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Ułożyć gęś w brytfannie na boku i piec ok. 45 minut bez przykrycia. Następnie obrócić ją na drugi bok i powtórzyć. Odlać tłuszcz. Ułożyć gęś piersiami do góry i piec około 2,5 godziny (do miękkości; ogólnie pieczemy 1 godzinę na 1 kg mięsa).  Wyjąć gęś, wyjąć nadzienie, zostawić gęś na ok. 15 minut, żeby odpoczęła.

W tym czasie przygotować sos. Do brytfanny, w której piekła się gęś dodać porto porto i gotować na małym ogniu zeskrobując przywarte do dna resztki. Sos powinien zgęstnieć i zredukować się o połowę. Przetrzeć sos przez sito. Jeśli będzie zbyt rzadki można ewentualnie zaciągnąć odrobiną mąki wymieszaną z odlanym wcześniej z gęsi tłuszczem.

Gęś pieczoną w pomarańczach i mandarynkach podawać z duszonymi warzywami, czerwoną kapustą i pyzami (tak w Poznaniu nazywamy kluski drożdżowe na parze 🙂 ).

gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach

gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkachgęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach

gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach

gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach

gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach