Brokuły stir fry z krewetkami to mega szybkie danie, ale za to niezwykle bogate w smaku. Brokuły stir fry z krewetkami przyrządzicie w dosłownie kilkanaście minut (oczywiście, jeśli macie odpowiednio przygotowane składniki) i będziecie mogli cieszyć się odrobiną azjatyckiej kuchni na Waszych talerzach. Wszystko czego potrzebujecie to brokuły (najlepiej zblanszowane), trochę krewetek, kilka przypraw i wok, albo duża głęboka patelnia. Brokuły stir fry z krewetkami są dodatkowo bardzo lekkie, ale zadziwiająco sycące.
Składniki:
- ok. 60-70 dkg krewetek – obranych (mogą być z ogonkami)
- 2 brokuły (ok. 60-70 dkg)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (można użyć winnego)
- 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
- 1 łyżka świeżo startego imbiru (nie zamieniać na mielony)
- 1 łyżka (okrągła) brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
- 2-3 ząbki czosnku – zmiażdżone
- opcjonalnie 1 łyżeczka sosu Sriracha albo Piri-Piri
- 1-2 łyżeczki ziaren sezamu białego
- 1 łyżka szczypioru z młodej cebulki – posiekany
Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Najlepiej zblanszować (wrzucić do wrzątku na dokładnie 2 minuty, następnie natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie, osuszyć). Jeśli używacie krewetek mrożonych – należy je rozmrozić.
W miseczce wymieszać sos sojowy, rybny, cukier, ocet, imbir, olej sezamowy, skrobię i czosnek (plus ostry sos jeśli używacie).
W woku (lub innej głębokiej, dużej patelni) rozgrzać oliwę. Wrzucić krewetki. Mrożone należy krótko podsmażać aż zróżowieją (dosłownie 2-3 minuty), gotowane wystarczy podgrzewać przez minutę. Dodać przygotowane brokuły i podsmażać całość krótko przez około 2-3 minuty, aż brokuły lekko zmiękną. Uwaga – nie należy ich podsmażać dłużej – ideą dania stir and fry jest to, że warzywa pozostają kruche, ale nie twarde.
Do brokułów i krewetek dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze 1-2 minuty, mieszając.
Brokuły stir fry z krewetkami podawać natychmiast, posypane sezamem i szczypiorem.