Site Overlay

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem – chyba jeden z najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy tradycyjny makowiec, na idealnym drożdżowym cieście, do tego idealna wilgotna masa makowa (możecie użyć gotową, ale czy naprawdę na tym to polega?) z bakaliami, no i ten kształt. Chyba jeszcze nie widziałam dwóch podobnych betlejemskich drożdżowych gwiazd z makiem – mimo, że wydają się skomplikowane, to wcale tak nie jest, ale każda będzie choć odrobinę inna (nawet na naszych zdjęciach są dwie różne – kwestia „podwinięcia” ramion gwiazdy). Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem fantastycznie ozdobi Wasz bożonarodzeniowy stół, a do tego jeszcze zachwyci całą rodzinę smakiem.

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki:

na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 15g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 50-80g cukru (w zależności od tego, jak słodkie chcecie uzyskać ciasto)

na masę makową:

  • 500 ml mleka
  • 200g mielonego maku
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka masła
  • ok. 150g migdałów pokrojonych
  • garść sparzonych rodzynek
  • 1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • opcjonalnie skórka otarta z cytryny i 2 krople olejku migdałowego

Wykonanie:

Jeśli używacie świeżych drożdży przygotować rozczyn: kilka łyżek ciepłego mleka (maks. 35 stopnia, inaczej drożdże nie ruszą), wymieszać z 2 łyżkami cukru, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić aż rozczyn wyrośnie. Jeśli używacie drożdży instant nie musicie ich przygotowywać (można dodać od razu do mąki; ja lubię je jednak rozpuścić  w 2 łyżkach ciepłego mleka i poczekać parę minut, aż zaczną pracować – ciasto wtedy lepiej wyrasta). 

Do gotowego rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajka, roztopione letnie masło i dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę (można użyć miksera z hakiem). Ciasto zagnieść w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

W międzyczasie przygotować masę makową (jeśli uprzecie się na gotową – będzie jej potrzebować ok. 300-400g). Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut. Masło roztopić na głębokiej patelni, dodać mak z mlekiem oraz miód i podsmażać mieszając aż masa zgęstnieje. Dodać posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, ewentualnie skórkę z cytryny i olejek. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy blaszki (można użyć dna tortownicy), na której będziemy piec ciasto. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć pierwszy placek. Na placku rozsmarować 1/3 masy makowej – zostawić ok. 1 cm wolnego ciasta od brzegu. Na masę położyć drugi placek i znów rozsmarować na nim 1/3 masy makowej, zostawiając wolny brzeg. Wyłożyć na górę trzeci placek oraz resztę masy makowej (pamiętajcie o wolnym brzegu) i na górę kładziemy ostatni placek. Ciasto wyrównać odkrawając kawałki wystające poza obrys blaszki. 

Na środku ciasta ułożyć szklankę do góry dnem – ułatwi to równe podzielenie ciasta. Ciasto dzielimy nożem na części – najpierw na 4, potem na 8 tnąc do samego dołu od brzegu szklanki.

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

Dalej dzielimy ciasto aż otrzymamy 16 części.

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

Teraz teoretycznie najbardziej skomplikowana część – każdą parę ciasta delikatnie chwytami przy szerszym brzegu i wywijamy – prawy w prawo, lewy w lewo (czyli od siebie na zewnątrz) – najlepiej każdą parę „wywinąć” 2 razy – na naszych zdjęciach gotowych gwiazd widać, że jedna ma pojedyncze wywinięcia, a druga podwójne.

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

Po wywinięciu wszystkich par dociskamy brzegi ramion gwiazdy do siebie i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać gruboziarnistym cukrem rafinowanym

Wstawiamy betlejemską drożdżową gwiazdę z makiem do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić należy przykryć je folią aluminiową. 

Po lekkim przestudzeniu gwiazdę studzić do końca na kratce. Można polukrować, posypać cukrem pudrem, albo  – zwłaszcza jeśli użyliśmy cukru dekoracyjnego – zostawić saute, by cieszyła oko splotami 😉

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

pojedynczy splot (zdj. powyżej), podwójny splot (zdj. poniżej)

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem