Wilgotna babka makowa – cudownie wilgotna, długo świeża, nie za słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca.
Składniki:
- 170g mąki pszennej
- 220g cukru, najlepiej brązowego
- 4 duże jajka
- 200g masła (nie zamieniać)
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 150g maku czarnego suchego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 2-3 krople aromatu migdałowego
Wykonanie:
Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i odstawić. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć na lekką, puszystą jasną masę z cukrem brązowym i cukrem z wanilią. Do ubitych jajek dodać mąkę, wymieszać, a następnie dodać masło i również dokładnie wymieszać. Teraz dodajemy ubite białka – po 2-3 łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie. Formę do babki (najlepiej z kominem) natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut – do suchego patyczka.
Studzić na kratce. Babkę makową można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.