Amerykański makaron z serem i mięsem mielonym czyli słynne mac and cheese – jedno z najprostszych dań, szybkie, niedrogie, a jednocześnie przepyszne. Wystarczy makaron, najlepiej w formie kolanek (na przykład chifferi, piccolini, pipette rigate), ulubione mięso mielone (najlepiej pasuje wołowina, ale nie będziemy się upierać), ser (mozzarella albo cheddar), sos pomidorowy marinara, odrobina przypraw i przepyszny obiad w stylu comfort food gotowy. Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese choć tak prosty doczekał się specjalnych wersji przygotowywanych przez najlepszych szefów kuchni.
Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- opcjonalnie łyżeczka płatków suszonej papryki
- 1 łyżka włoskiej przyprawy (przepis tutaj) lub suszonego oregano albo bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- 2 garści poszatkowanego szpinaku baby albo natki pietruszki
- 375 ml mleka
- 0,5l bulionu
- 375 ml sosu marinara*
- 0,6 kg makaronu typu kolanka
- 0,5 kg sera mozzarella albo cheddar startego
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
sos marinara:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 10 listków bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
Na patelni/ w rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać posiekaną bazylię i pomidory; gotować kilka minut mieszając. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 3 minuty. Można wystudzić i przechowywać w lodówce, można także zapasteryzować.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso i podsmażyć na złoto. W razie potrzeby odsączyć płyn. Dodać poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, dobrze wymieszać. Dodać szpinak/ pietruszkę i podsmażać 5 minut. Dodać mleko i bulion razem z sosem marinara i dobrze wymieszać. Dodać makaron, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając często przez około 10-12 minut (aż makaron zmięknie). Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese powinien być kremowy i serowy. Doprawić solą i pieprzem.
Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese podawać na gorąco posypany posiekaną bazylią i/lub natką pietruszki.