© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka. To jedno hasło i mam znów kilka lat i jem obiad u babci. Zupa ziemniaczana, po prostu kartoflanka, jedna z najprostszych zup, bardzo gęsta, sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne i mroźne zimowe dni. Ponieważ jest dość ciężka (tak, nie będziemy tego ukrywać :)), z powodzeniem wystarczy za oba dania obiadowe. Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka może być przygotowana na bulionie z kurczaka lub wieprzowiny, a także na gotowym rosole warzywnym. My podajemy przepis na zupę ziemniaczaną na wieprzowinie, ale możecie dostosować składniki.

zupa ziemniaczana

Składniki: 

  • ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego na rosół (np. żeberka nie za tłuste)
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 seler 
  • 1 cebula
  • ok. 150-200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 kg ziemniaków
  • 1- 2 łyżki masła
  • mąka pszenna
  • majeranek – kilka gałązek plus 1-2 łyżeczki suszonego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • woda
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2 łyżki octu
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki cukru
  • ok. 150 ml śmietany 18%

Wykonanie:

Z mięsa odkroić jak najwięcej tłuszczu. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w sporą kostkę albo plastry. Wrzucić do garnka razem z mięsem, opaloną nad ogniem cebulą, zalać wodą. Zagotować, zdjąć szumowiny. Do bulionu dołożyć liście laurowe (kilka) i kilka ziaren ziela angielskiego oraz świeży majeranek. Doprawić wstępnie solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, wypłukać pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek i zrumienić na dużym ogniu. Boczek zdjąć z patelni i przerzucić do garnka z zupą. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wrzucić ziemniaki i podsmażać kilka minut. Ziemniaki przerzucić do zupy i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem i suszonym majerankiem. Odlać kilka łyżek zupy do małego garnka, dodać mąkę i śmietanę, dobrze wymieszać i dodać z powrotem do zupy. Opcjonalnie doprawić do smaku octem i cukrem. Spróbować i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zupę ziemniaczaną czyli kartoflankę podawać na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

zupa ziemniaczana

zupa ziemniaczana