© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Zupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami  – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa od pomidorów i lekko pikantna. Taka wersja zupy rybnej z pomidorami z pewnością odmieni świąteczny stół, ale także zupełnie bez okazji zabierze Was nad jezioro lub morze. Nasza zupa rybna z pomidorami oprócz wspomnianej kuchni węgierskiej jest także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii.

zupa rybna z pomidorami

Składniki:

  • ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową i płetwami
  • 4 marchwie
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego (70g)
  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazyli
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • 2 szczypty chili w nitkach, ewentualnie w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • woda
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Wykonanie:

Rybę oczyścić z łusek, odciąć głowę, płetwy, ogon – odłożyć. Resztę ryby podzielić na kawałki. Warzywa (oprócz ziemniaków) pociąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe – najlepiej przeciąć je po prostu na pół); cebulę opiec nad ogniem. Do sporego garnka włożyć głowę ryby, płetwy i ogon; dołożyć warzywa i cebulę. Zalać wodą; wstawić na niewielki gaz. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyjąć z zupy kawałki ryby i warzywa, odłożyć, lekko przestudzić; wywar przecedzić przez gęste sito i wlać z powrotem do garnka. Wywar rybny przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki ryby i gotować do miękkości, wyjąć, lekko przestudzić. Rybę obrać z ości, podzielić na kawałki (im większe, tym lepiej); warzywa pokroić w nieduże kawałki. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Gdy zmiękną, dodać pokrojone warzywa. Do garnka wrzucić pomidory, dodać przecier, gotować 10 minut. Doprawić ziołami, gotować 10 minut. Dodać rybę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Zupę rybną z pomidorami podawać na ciepło, posypaną natką pietruszki i świeżą bazylią.

zupa rybna z pomidorami

zupa rybna z pomidorami