© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Prawdziwe, świeże pomidory. Nie żaden przecier ani koncentrat. Zupa pomidorowa na prawdziwym bulionie, a nie kostce rosołowej. Do tego świeża bazylia. Czy może być coś lepszego?

zupa pomidorowa

Składniki:

– 2 litry bulionu*
– 6 pomidorów świeżych (600 g)
– 1 puszka pomidorów całych
– 1/2 papryczki chilli
– świeża bazylia
– kwaśna śmietana (kilka łyżek)
– 2 marchewki z bulionu
– 1 mała pietruszka z bulionu
– 3 ząbki czosnku
– cebula opiekana z bulionu do zmiksowania
– sól, pieprz

Bulion (prawdziwy):

– mięso (w zależności od tego, jaki chcecie uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg
– 2 – 3 litry wody
– kilka marchewek
– 1- 2 pietruszki (korzeń)
– kilka liści z natki pietruszki
– niewielki seler
– cebula (obrana i opieczona nad palnikiem/ gazem, etc.)
– kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz

Wykonanie:

Bulion: mięso opłukać (kurczaka można obrać ze skóry, jeśli jest dość tłusty); warzywa obrać, można pokroić. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, lekko podgotować, zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu (bez bulgotania!) do miękkości składników.

Zupa pomidorowa: z bulionu wyjąć mięso i warzywa. Dodać pomidory i chili. Gotować do miękkości świeżych pomidorów (muszą się rozpadać). Dodać marchewkę i pietruszkę – zmiksować. Można też dodać rozdrobnione mięso. Zupę pomidorową podawać na ciepło, udekorowaną opcjonalnie kleksem z kwaśnej śmietany. Posypać bazylią i natką pietruszki. 

zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

 

Podobne przepisy