Site Overlay

Zupa musztardowa holenderska

Zupa musztardowa holenderska – brzmi… dla niektórych dziwnie, zaskakująco, zastanawiająco, a dla smakoszy brzmi jak „poproszę dokładkę” 🙂 Zupa musztardowa holenderska jest lekko ostra, pożywna, ale można też powiedzieć, że dobrze podana (z grzankami, boczkiem// wędzonką, serem etc) jest wykwintna i na pewno niezwykła. Warto wiedzieć, że już starożytni Rzymianie przypisywali musztardzie właściwości lecznicze, a papież Klemens VII lubił ją tak bardzo, że nazywano go „musztardnikiem”. Oprócz holenderskiej odmiany zupy musztardowej, możecie także znaleźć niemiecką oraz mnóstwo innych (np. z suszonymi grzybami). Zupa musztardowa holenderska powinna zawierać, oczywiście, holenderską musztardę, która charakteryzuje się dość wysoką ostrością i zawartością czarnej gorczycy. W naszych warunkach można ją zastąpić musztardą rosyjską. 

zupa musztardowa holenderska

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 150 g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę
  • kilka łyżek tartego żółtego sera
  • ok. 5 cm kawałek pora (biała część) posiekany
  • ok. 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku)
  • siekany szczypiorek
  • opcjonalnie – niewielka ilość cukru do smaku
  • opcjonalnie pieprz
  • uwaga – zupy nie solimy – bulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności

Wykonanie:

Bekon podsmażyć na chrupko.

W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie wymieszać (można dla ułatwienia użyć miksera z łopatkami). Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem. Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty ser, zalać zupą, posypać bekonem i szczypiorkiem.

 

zupa musztardowa holenderska

zupa musztardowa holenderska