© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Zupa minestrone z tortellini – idealna na przełomie lata i jesieni, ale także właśnie jesienią, gdy zaczynamy tęsknić do lekkich, letnich smaków. Czym jest zupa minestrone? Zupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę minestrone – jest zupą typowo sezonową, a jej skład różni się w zależności od regionu Włoch. Zupa minestrone może być gotowana na bulionie mięsnym lub być typową zupą wegetariańską. Niektóre źródła podają, że zupę minestrone podawano już w starożytnym Rzymie, jednak dopiero w XVI wieku pomidory (regionalnie także ziemniaki) stały się jednym z podstawowych składników zupy. Tak czy siak, jeśli kochacie kuchnię włoską, to minestrone jest obowiązkową pozycją do spróbowania – niezwykle esencjonalna, dość gęsta, ale jednocześnie lekka zupa pełna sezonowych warzyw, doprawiona włoskimi ziołami, zabierze Was na włoskie wybrzeże nawet w środku zimy.

zupa minestrone z toretllini

Składniki:

  • 1-1,5l bulionu – warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 marchwie
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cukinia (można wziąć 1 małą zieloną i 1 żółtą)
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej – przepis tutaj (można zamienić na 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę natki pietruszki, 1 łyżeczkę tymianku, 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę pieprzu)
  • 2-3 garście szpinaku baby
  • opcjonalnie 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie tortellini z serem
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać 5 minut, aż marchew lekko zmięknie. Dodać bulion, passatę, pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę; jeśli używacie pomidorów z puszki – dodajemy je razem z sokiem), przepłukaną i odsączoną fasolę,  pokrojoną w kostkę cukinię i przyprawy i kukurydzę, jeśli używacie. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu; natychmiast zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Dodajemy opłukany szpinak i tortellini, gotujemy jeszcze 5-6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

zupa minestrone z toretllini

zupa minestrone z toretllini

zupa minestrone z toretllini

Przepis bierz udział w konkursie portalu Durszlak.pl

 

Podobne przepisy