Site Overlay

Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków jest naprawdę niezwykła. Bardzo lekka, kremowa, w smaku nie przypomina barszczu, za to wręcz oszałamia kolorem. Delikatnie słodka od jabłek, lekko kwaskowa od balsamico, aromatyczna od bulionu i pieczonych buraków. Choć lekka, to sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca.

zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu)
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj
  • 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • ok. 100 g sera typu feta (twardego, nie może być miękki)
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • 1 jabłko
  • łyżka oliwy
  • kilka gałązek tymianku lub 1-2 łyżki suszonego tymianku

Wykonanie:

Buraki cienko obrać i pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i ułożyć na nich tymianek (lub posypać tymiankiem). Piec w piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z  masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać do garnka z warzywami. Dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać resztę bulionu i ocet balsamiczny. Na koniec można do zupy kremu z pieczonych buraków dodać opcjonalnie kozi ser i zmiksować (buraki i kozi ser to wyjątkowe połączenie). Zupę krem z pieczonych buraków podawać z tartą fetą, posypaną szczypiorkiem.

zupa krem z pieczonych buraków

zupa krem z pieczonych buraków