© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Wreszcie przyszła wiosna. Już niedługo będzie można zajadać się świeżymi warzywami, a na stołach zrobi się kolorowo. Co kojarzy się z wiosną? Oczywiście kolor zielony :) A jak zieleń, to i groszek. Zupa krem z groszku zielonego może być wykonana z świeżego, młodego groszku, osobiście łuskanego – taka jest najlepsza. Ale jeszcze zanim się pojawi, to zupę krem z groszku można także przygotować z groszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie.

zupa krem z groszku

Składniki:

  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego)
  • sól, pieprz – do smaku
  • tarty parmezan – kilka łyżek
  • 4 łyżki smietany 18% 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać groszek i podsmażać kilka minut (dzięki temu zabiegowi groszek utrzymuje kolor). Zalać bulionem i podgotować (bulion nie musi się zagotować, ale powinien być gorący). Całość zmiksować na gładką masę. Przygotowany krem przetrzeć przez gęste sito (niecierpliwi mogą ten etap pominąć, ale muszą się liczyć z łupinkami w kremie; zdecydowanie polecam jednak kilka minut dodatkowej pracy i przetarcie kremu przez sito). Do kremu z groszku dodać 2 łyżki śmietany, podgotowywać kilka minut (ale nie zagotowywać!); doprawić solą i pieprzem. Zupę krem z groszku podawać posypaną tartym parmezanym i kleksem z pozostałej śmietany.

zupa krem z groszku

zupa krem z groszku

zupa krem z groszku