© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Zupa krem z kukurydzy to niesamowite połączenie smaków słodkiego (kukurydza), pikantnego (chili) i nieco egzotycznego (reszta  przypraw). Wszystko zamknięte w aksamitnym kremie. Przygotowanie zupy krem z kukurydzy jest proste i szybkie. W naszej wersji (wariacje na temat Gordona Ramsay’a) krem jest delikatny, gęsty, ale nadal wiadomo, że jest to zupa, a nie pasta czy coś o konsystencji nieco roztopionych lodów ;) Zupa krem z kukurydzy może być bardzo prosta i po prostu „kukurydziana” (wersja amerykańska, gdzie kukurydzę wielbią), ale podrasowana przyprawami na styl meksykański lub kolonialny. Zupę krem z kukurydzy można podawać i na ciepło i na zimno.

Zupa krem z kukurydzy

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy (poza sezonem 1 puszka kukurydzy konserwowej, ale w sezonie – koniecznie świeża!)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy (400g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka kolendry (mielonej, jeśli macie ziarna, należy jest zmiażdżyć)
  • 1 łyżeczka kuminu (jak wyżej)
  • 2-3 cm świeżego imbiru (można ewentualnie zastąpić mielonym – 1 łyżeczka)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju roślinnego)
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • do przybrania: papryczka chili posiekana, szczypior posiekany, ziarna sezamu, czarnuszki etc.

Wykonanie:

Za pomocą noża obrać ziarna z kolb kukurydzy. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić obraną kukurydzę, dodać kremówkę i podsmażać na niewielkim ogniu około 3-5 minut (kukurydza powinna lekko zmięknąć i nabrać „kremowości”). Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować. Imbir zetrzeć na tarce. Rozgrzać inną, niewielką patelnię, wsypać kolendrę i kumin, podsmażyć (prażymy) przez 2 minuty (aromat będzie bardziej intensywny). Dodać curry, kurkumę i imbir, podsmażać 2 minut (Cały czas mieszając, ogień dość mały). Dodać oliwę i wszystko wymieszać na bardzo gęstą pastę. W garnku (już tym końcowym, w którym będziemy gotować zupę) rozgrzać niewielką ilość oliwy i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać przygotowaną pastę z przypraw i podsmażać 1 minutę. Dodać pokrojone ziemniaki, dobrze wymieszać, podsmażać 2 minuty. Teraz należy dodać bulion i wszystko zagotować. Gdy ziemniaki zmiękną dodać przygotowaną wcześniej kukurydzę oraz połowę kukurydzy z puszki (wraz z zalewą). Gotować kilka minut, dodać chili w proszku, dobrze wymieszać i podgotować jeszcze 3 minuty. Wszystko zmiksować na gładki krem. Jeśli nie możecie się doczekać, to teraz dodać resztę kukurydzy z puszki i można jeść :) Jednak ja radzę zupę po zmiksowaniu przetrzeć przez gęste sito (pozbywamy się łupinek ziaren kukurydzy, zostaje sam esencjonalny krem), wtedy dodać resztę kukurydzy konserwowej. Zupę krem z kukurydzy podawać posypaną poszatkowaną papryczką chili i szczypiorem.

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy